2. Marie-Claire

Bij mijn aankomst, op nieuwjaarsdag, zag ik Marie-Claire maar heel even. Ze had niet veel tijd want ze was uitgenodigd bij haar familie in het dal. Behalve dat ze donkere winterkleren droeg, een trui, een vest en een wollen lange broek, zag ze er nog precies hetzelfde uit als anderhalf jaar geleden. Ze is mager, niet erg groot, en je kunt haar van ver herkennen aan haar schouderlange grijze krullenbos. 

Het huis was al open, de kachel brandde en op het aanrecht stond wat mondvoorraad: een doosje eieren, een pak rijst, een pak spaghetti, een blik choucroute, een pak koffie en een fles melk. Op de tafel stond een mand met appelen, sinaasappelen en citroenen. Ze bracht me de sleutels van de voordeur en de achterdeur, en een fles wijn. Ze toonde me nog vlug de houtvoorraad, de kaas in de koelkast en het brood in de diepvriezer. Daarna haastte ze zich naar haar beige Peugeot, met de belofte dat ze de volgende dag zou langskomen. Ik was blij met de voorraad, ik had zelf ook wel wat meegebracht want in Trescases is geen winkel, maar er was nu genoeg om een paar dagen het dorp niet uit te hoeven. 

Vandaag zitten we aan de tafel in de grote keuken, ik heb koffie gezet en een appeltaartje gebakken. Ze vertelt iets over haar familie, haar broers en haar nichtje, het feest waarop zoals gewoonlijk te veel eten was, en de pa d’ous (flan met caramelsaus) die ze gemaakt had, die na al dat tafelen toch ook nog opgeraakt was. En dan vraagt ze naar mijn plannen. Hoe kom ik er toch bij om hier voor drie maanden neer te strijken? Hier in Trescases waar niets te beleven valt en niet eens een bakker is? Ze glundert, want het kan niet anders betekenen dan dat haar vakantiehuis mij goed bevallen is. 

Ik voel dat ik voorzichtig moet zijn met wat ik zeg. Zou het kunnen dat Marie-Claire niets gemerkt heeft van wat hier in de zomer van 2017 is gebeurd? En als ze het zelf niet heeft gezien of gehoord, heeft niemand het haar dan verteld? 

Ze vraagt opnieuw wat ik hier kom doen. 

‘Een kookboek schrijven,’ zeg ik. Ze slaat haar handen in elkaar van verbazing. 

Ik ben zelf ook verbaasd. Dat ik dat zomaar zeg. Ook al was dat plan er al, ik had het nog nooit hardop tegen iemand gezegd.

‘En moet je die recepten dan allemaal uitproberen? Hier in mijn keuken?’ Ze kijkt trots rond in haar keuken die ‘bien équipée’ is, zoals dat op de website van Gîtes de France staat. Haar eigen keuken, in het huisje dat achter het gemeentehuis ligt, is maar half zo groot. Dat weet ik nog van toen. 

‘Sinds ik op nieuwjaarsdag hier aangekomen ben, heb ik nog niemand gezien,’ zeg ik lachend want in Trescases is dat niet ongewoon. Dat weet ik ook nog. 

‘Er is het afgelopen jaar wel wat veranderd,’ zegt ze opeens op spijtige toon. ‘We zijn nu met minder.’

Het was me de vorige keer al niet erg duidelijk hoeveel mensen er in Trescases woonden. Marie-Claire sprak toen over een veertigtal, Victor over ongeveer dertig. 

Victor, de vrijgezel die in het kleinste huis op het gemeenteplein woonde, woont daar nog steeds, maar hij is op reis, vertelt ze. Ver weg, naar Japan, denkt ze, en ze weet niet zeker wanneer hij terugkomt. Hij is nooit erg spraakzaam geweest. 

Stéphane en Julie, het onderwijzerskoppel, zijn uit elkaar. 

‘Eh, oui…’ Zucht ze. ‘De kinderen zijn in de week bij Julie in Codalet. In het weekend zijn ze hier bij Stéphane.’

‘Marie-Ange is naar de Canarische eilanden. Ze zoekt nog steeds naar een ‘zone blanche’, een plek waar geen straling is. Maar mijnheer en mevrouw Pujol wonen nog altijd in hun huis en Felix en Cosette wonen nog op de boerderij.’

Al die veranderingen, ik vind ze niet prettig. Hoe naïef van mij om te denken dat alles onveranderd zou zijn gebleven. 

‘En we hebben ook een nieuwe factrice,’ zegt Marie-Claire. Ze is vriendelijk en behulpzaam, maar het is Louise niet. 

Ik vraag niet wat er met Louise gebeurd is. Ik kom het nog wel te weten. 

2 gedachten over “2. Marie-Claire”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s