9. Chris

Het is erg koud, er waait een ijzige wind, af en toe vallen er een paar vlokjes sneeuw, ik blijf binnen. De kachel geeft van katoen, maar de ruimte is te groot om het lekker warm te krijgen. Er zit niets anders op dan de binnendeuren dicht te houden, vele lagen kleding te dragen en in de buurt van de kachel te blijven. Ik heb me in een deken gewikkeld en op de sofa geïnstalleerd met de laptop op mijn knieën en de telefoon bij de hand.

Barbara heeft al drie keer gebeld vandaag. Ze is van streek omdat Kiki haar naam wil veranderen. Ze wil dat ik Kiki ompraat.

Als Barbara zoiets vraagt, weet ik meteen dat ik dat niet ga doen. Iemand proberen om te praten is het laatste wat je moet doen. Je mag er zeker van zijn dat de ander nog meer overtuigd raakt van zijn beslissing of zijn gelijk.

Maar ik moet toegeven dat ik toch ook een beetje geschrokken ben. Ze wil voortaan Chris heten, zoals ik. Ik voel me een heel klein beetje gevleid, maar niet meer dan dat. Ik vind het geen goed idee. Ik vind Chris niet passen bij haar.

Chris is mijn naam en dat ik Chris heet komt omdat ik Christa gedoopt werd. Ik heb mijn naam nooit mooi gevonden en rond mijn veertiende heb ik hem simpelweg afgekort. Dat ging heel gemakkelijk want ik veranderde van school en in mijn nieuwe omgeving wist niemand dat ik Christa heette.

Mijn moeder had er geen bezwaar tegen, mijn vader was al lang niet meer in beeld en mijn grootmoeder, die me met de naam Christa had opgezadeld, was al dood.  Eigenlijk mocht ik blij zijn dat zij de knoop had doorgehakt want mijn moeder wilde mij Sybille noemen en mijn vader wou Mercedes als naam voor zijn dochter. Stel je voor dat ik Mercedes had geheten. Of Sybille.

Barbara belt opnieuw. Blijkbaar is ze thuis, heeft ze een dag verlof opgenomen.

‘Ik heb me ziek gemeld,’ zegt ze.

Ik slik mijn commentaar in. Het is niet haar gewoonte om zich ziek te melden, ze moet echt wel van slag zijn.

‘Hebben jullie er nog over gepraat?’ vraag ik.

‘Nee’, zegt ze, ze is naar school. Of anders is ze bij Sophie.Ik weet niet waar ze uithangt. De laatste tijd is ze meer bij Sophie dan thuis. Ik vind dat Sophie haar erg beïnvloedt.’

‘Tja, dat kan niet anders,’ zeg ik, ‘Sophie is een paar jaar ouder dan Kiki en blijkbaar is Kiki smoorverliefd op haar.’

Terwijl we praten zie ik een e-mailtje van Kiki binnenkomen. Ik sluit mijn laptop en probeer me te concentreren op Barbara. Ze heeft het doorgaans moeilijk met veranderingen. Wie niet? De laatste grote verandering in mijn leven, mijn ontslag op 15 december 2018, heb ik ook nog niet verwerkt. Maar ik denk dat ik me sneller kan neerleggen bij de situatie en als het enigszins mogelijk is ga ik in zo’n geval voor een tijdje weg, ergens heen waar ik iets kan doen dat me afleidt. Barbara is eerder een blijver en een vechter, ze zal proberen om Kiki op andere gedachten te brengen, ook al weet ze dat de strijd op voorhand verloren is.

Ik laat haar het gesprek afronden en zeg nog dat ze altijd mag bellen. Dan klap ik mijn laptop open.

Ik dacht dat Kiki mij haar naamsverandering zou aankondigen, maar in plaats daarvan stuurt ze mij een link naar een filmpje op de website van Christine and the Queens.

 

3 gedachten over “9. Chris”

  1. Dat filmpje van Christine and the Queens is best leuk, en het liedje ook. Ik vind de Franse versie wel veel beter dan de Engelse, en dat enkel en alleen omdat Franstaligen in het Engels bijna onverstaanbaar zijn (ze leggen hun klemtoon op de laatste lettergreep, zoals in het Frans…). Dat had ik dit weekend ook alweer mogen ondervinden. Er was zaterdag hier in Bhopal een optreden van Zoë Simpson en haar groep, en nadien heb ik met Zoë en de rest van de groep gedineerd (als genodigde van mijn vriendin Patricia die directrice is van de plaatselijke Alliance Française) en dan ook nog de zondagnamiddag doorgebracht. Heel toffe muziek, en heel toffe mensen, en gelukkig zong ze vooral in het Frans. Zij schrijft zelf haar teksten en die zijn zeer feministisch en vaak hartverscheurend (vooral “Iphigenie”). Hier is een staaltje: https://www.youtube.com/watch?v=QfOQwiyqrV0

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s