10. Héloïse Adelaïde

Het waait al wat minder hard en het lijkt nu minder koud. Gevoelstemperatuur heet dat.

In Mortsel is de storm ook gaan liggen, de paniek is geweken, de gevoelens zijn getemperd. Na Barbara kreeg ik ook nog telefoon van Jan. Hij had hetzelfde e-mailtje met de link naar Christine and the Queens gekregen. Jan reageerde minder ongerust dan Barbara, maar vroeg zich toch ook af wat er aan de hand was.

Jan woont nu samen met Eva, zijn yogalerares, waarmee hij al jaren een verhouding had. Toen hun verhouding aan het licht kwam, was ik eerst erg boos. Ik ging op reis naar Italië en toen ik terugkwam was er niets veranderd. Ze waren nog steeds verliefd op elkaar, maar ze hadden geen plannen om hun respectievelijke partners te verlaten. Na een tijdje wende iedereen aan de situatie. Jan en ik leefden als roommates in hetzelfde huis. Hij had Eva, en ik had avontuurtjes. Tot de man van Eva overleed en Jan nog meer tijd met haar begon door te brengen. In het voorjaar van 2017 trok Jan bij Eva in en een paar weken later huurde ik dit vakantiehuis in Trescases voor een maand. Sinds Jan bij Eva woont is hij kalmer, zelfs wat sloom geworden.  Ik vraag me af of het door de yoga of door het ouder worden komt. Ik stel me voor dat ze alle dagen samen aan yoga doen. Of ze nog met elkaar vrijen, daar twijfel ik aan, maar dat zijn uiteraard mijn zaken niet.

Barbara, Jan en ik vroegen ons af wat de volgende stap zou zijn. Kiki was van zichzelf al wat jongensachtig, net als de Christine/Chris in het filmpje. Maar we waren allemaal wat verder gaan kijken op de website van Christine and the Queens en Jan en Barbara hadden ook de andere clip gezien, die waar Christine van the Queens zich kleedt in een mannenpak. En niemand van ons durfde zich hardop af te vragen of Kiki soms nog verder wou gaan, of ze misschien een jongen wou worden.

Ik denk het niet. Dan was ze er al eerder over begonnen. Kiki heeft nooit een blad voor de mond genomen en ze is al heel jong uitgekomen voor haar voorkeur voor meisjes. Toen ze veertien was bracht ze haar eerste vriendinnetje mee naar huis en even later zaten ze op de sofa te zoenen. Barbara in alle staten, hoewel ze dit toch ook moet hebben zien aankomen. Ik vond het eigenlijk wel amusant en diep in mijn hart was ik trots op Kiki omdat ze al zo jong wist wat ze wilde en daar zonder omhaal voor uitkwam.

Ze wordt dit jaar achttien en zit in het laatste jaar van de middelbare school. Ze heeft al tientallen vriendinnetjes gehad maar ze is nu erg verliefd op Sophie, een universiteitsstudente die in Antwerpen op kot zit. Net als Sophie wil Kiki filosofie gaan studeren. Ik hoop dat het overwaait want ik zie eerder een ingenieur in Kiki.

Maar nu is het Chris. Ik weet nog niet of ik daaraan meedoe. Voor mij blijft ze Kiki. Voorlopig. We zien wel.

Ondertussen ben ik Christine and the Queens wat gaan verkennen. Dat meisje kreeg de namen Héloïse Adelaïde van haar ouders. Dat moeten erg romantische mensen zijn. Haar artiestennaam was eerst Christine en nu Chris. In interviews zegt ze dat ze haar identiteit wil verruimen, dat ze uit een te enge definitie van het begrip vrouw wil treden. Voor zover ik het allemaal begrijp. Haar teksten zijn raadselachtig, ik zou ze niet kunnen vertalen.

Maar als ik naar haar kijk, voel ik iets wakker worden. Ik vind die androgyne look erg mooi. Aantrekkelijk. Ik ben opnieuw gefascineerd. Niet zo erg als destijds met Laura, maar ze krijgt me aan het dansen als ik haar toevallig op de radio hoor. En als ik naar haar videoclips kijk, voel ik energie opborrelen.

Tijdens het surfen zie ik opeens Kiki in een filmpje op de website van De Standaard, ze was op de klimaatmars in Brussel. Jee, zou Barbara dat weten?

 

4 gedachten over “10. Héloïse Adelaïde”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s