12. Louise

Ik schrik wakker van de postauto. Hij rijdt toeterend het gemeenteplein op. Is het al zo laat? Ik heb slecht geslapen en ben pas tegen de ochtend in een diepere slaap geraakt.

Gisteravond heb ik iets te veel wijn gedronken, denk ik. ‘Iets te veel wijn’ is een liedje van Roosbeef. Ik kijk graag naar dat filmpje, naar haar mooie, wat loensende ogen. Ik hou van Roosbeef, van een beetje maf. Maar ik dwaal af.

Het is laat, de zon staat al boven het dak van het gemeentehuis. Half tien, het valt nog mee, ik dacht dat het al later was.

Ik rol langs de raamkant uit bed en trek het overgordijn open. En ik doe een stap terug. Het is niet de postbode met de warrige knot, die hier de laatste tijd komt. Het is Louise.

Het is halftien, het klopt. Louise kwam in die zomer van 2017 altijd stipt om halftien het gemeenteplein van Trescases opgereden. Ik dacht dat Louise dit dorp niet meer bediende? Dat had Marie-Claire toch gezegd? Of heb ik het misverstaan? Heeft ze gewoon een paar weken vakantie genomen?

Ze draagt een broek, een grijze trui en een donker hesje, en handschoenen zonder vingers. Ze is zowaar in uniform. De eerste keer dat ik haar zag droeg ze shorts. Ik herinner me het nog goed want het was de dag dat ik voor het eerst in Trescases aankwam. Ik stond met Marie-Claire aan de voordeur van het vakantiehuis. Ze had me de sleutels gegeven en ze wilde dat ik de deur zelf openmaakte zodat ik het slot leerde kennen, want het klemde een beetje.

Ik wou net de sleutel in het slot steken toen er een gele auto het gemeenteplein opreed. Het was de postbode. Ze parkeerde haar auto voor het gemeentehuis en stapte uit. Ze droeg donkerblauwe shorts. Ik moet naar haar lange bruine benen hebben gestaard, want Marie-Claire raakte even mijn arm aan alsof ze me bij de les wilde houden.

‘Dat is Louise, onze factrice,’ zei ze.

‘Bonjour Louise!’ riep ze.

‘Bonjour Marie-Claire!’ riep Louise terug. Haar stem klonk luid en minstens een octaaf hoger dan die van Marie-Claire.

‘Bonjour madame!’, piepte ze naar mij.

Louise en Marie-Claire begonnen een praatje over het weer en leken het vervolgens over mensen in het dorp te hebben. Ik was ongeduldig om het vakantiehuis binnen te gaan, omdat ik nieuwsgierig was en vooral omdat ik naar de wc moest. Maar Louise en Marie-Claire namen hun tijd. Ze spraken rad Frans, ik kon het maar gedeeltelijk volgen. De hoge stem en de klaterende lach van de factrice resoneerden op het plein.

Om de tijd te doden keek ik op mijn telefoon. Er was nauwelijks bereik, een half blokje maar. Er was een internetverbinding beloofd, ik hoopte dat die werkte.

De dames leken het gesprek af te ronden. De factrice liep naar een rijtje brievenbussen en stak er een paar brieven in. Ik kon mijn ogen met moeite van haar benen houden. Ze droeg boven haar shorts een topje met lange doorschijnende mouwen en daarover een hesje, dat deel leek uit te maken van haar postuniform. De ander stukken lagen misschien in haar auto, of thuis, of droeg ze misschien niet, of enkel in de winter.

Ze had zwart, bijna blauwzwart haar, kortgeknipt, en ze droeg een bril. Ze leek een soort tegenpool van Marie-Claire met haar lange grijze haar, haar wijde rok en haar zachte stem.

Ze verdween even snel als ze gekomen was, met een hand aan het stuur en de andere hand zwaaiend door het raam van haar gele auto.

Vandaag staat ze bij de brievenbus van het gemeentehuis. Ze schuift een paar enveloppen door de gleuf. Dan opent ze de gele postbus met een sleuteltje. Er zit maar één brief in, ze legt hem in de auto.

Ze kijkt in mijn richting, ik ga nog wat achteruit. Ze blijft wat staren, ze lijkt te twijfelen. Waarschijnlijk heeft ze mijn auto op de parking zien staan.

Dan zie ik haar naar de voordeur komen. Ze klopt. Twee krachtige tokken. Ik blijf staan waar ik sta, in mijn pyjama, bij het raam.

 

 

 

3 gedachten over “12. Louise”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s