16. Nicolas

 

Er ligt nog steeds sneeuw en dat is mooi, maar eergisteravond viel het internet uit. Volgens Marie-Claire zijn de zonnepanelen die de antenne voeden ondergesneeuwd. De leverancier heeft beloofd dat hij de batterijen gaat vervangen, maar de antenne staat op de top van een tegenoverliggende berg en de weg erheen is wellicht moeilijk berijdbaar. Net zoals de weg van Trescases naar het dal, ik probeer het liever niet.

Wat me opvalt is dat ik plots veel tijd heb. De dag lijkt langer te duren, de uren kruipen voorbij. Ik voel me afgesneden van de wereld, vooral van het thuisfront, want ik kan niet skypen of whatsappen met Barbara en Kiki en ik kan niet naar radio1 luisteren. De telefoonverbinding is ook erg zwak, zodat ik me beperk tot af en toe een sms-je.

Marie-Claire, de eigenares van dit vakantiehuis, lijkt ermee verveeld te zijn. Ze heeft me gisteren een radio gebracht zodat ik tenminste naar de Franse zenders kan luisteren. En ik moet toegeven dat ze net zo goed interessant nieuws brengen. Vanmorgen ging het zelfs over de klimaatspijbelaars in België. Vandaag zou ook de Zwiterse jeugd op straat komen. In Frankrijk zijn ze daar nog niet aan toe. Ze worden te veel in beslag genomen door de gilets jaunes en door het zogenaamde publieke debat dat President Macron probeert op gang te brengen. Tot mijn verbazing kwam Édouard Philippe, de eerste minister himself, twee uur lang vragen van luisteraars beantwoorden. Dat was op radio France Inter, leuke zender, waar ze geen blad voor de mond nemen, Charline Vanhoenacker en Alex Vizorek, twee Belgische radiovedetten voorop.

Wel, het is eens wat anders. Geen Google, geen Netflix, geen e-mail, geen Météo France… Hoe vervelend ook, het is minder erg dan dat de elektriciteit zou uitvallen. Of stel je voor dat er plots geen water meer zou zijn.

Op radio France Inter is het trouwens niet al protest en cynisme wat de klok slaat, ze brengen af en toe ook goed nieuws. Vanmorgen ging het over Les cuisiniers solidaires, toffe koks die mensen die het krap hebben leren koken zonder verspillen, en daarna over een bedrijfje dat afgedankte brandweerkostuums recycleert. Ze rafelen de versleten pakken uit, maken er draad van, en breien er sjaals en mutsen van.

Het is een bedrijfje in Toulouse. De pompiers hebben met plezier hun versleten pakken afgestaan en hebben zelf alle sjaals en mutsen die daarvan gemaakt werden opgekocht. Zou Nicolas erbij betrokken zijn geweest? Hij was ook van Toulouse. Ik zou het hem kunnen vragen, maar ik kan hem niet e-mailen. Ik weet ook niet of hij het fijn zou vinden als ik weer contact opneem. Hij was nogal gesloten. Bovendien is hij met pensioen. Hij was toen, in juni 2017 al met pensioen. Maar hij had voor zichzelf een nieuwe opdracht bedacht. Hij ging persoonlijk en te voet de brandgangen in brandgevoelige gebieden controleren en stuurde rapporten en waarschuwingen naar de gemeentes waar hij op ronde was geweest.

Het was op de terugkeer van zo’n tocht dat ik hem ontmoette. Ik passeerde hem toen hij de berg afwandelde. Het begon te regenen en ik stopte en bood hem een lift aan. Dat was misschien wat onbezonnen, maar de manier waarop hij aangekleed was, met bottines en een klein rugzakje, en de schwung waarmee hij marcheerde, boezemde vertrouwen in. En toen ik dichterbij kwam zag ik een knappe kop, wilde haardos, en een moustache die me aan Jean Rochefort deed denken. Maar hij weigerde, hij was het gewend, zei hij. Ik reed verder, maar een paar minuten later begon het te stortregenen. Achterwaarts terugrijden zag ik niet zitten, dus bleef ik staan. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik de wandelaar versnellen en in geen tijd zat hij naast mij in de auto met zijn rugzakje op schoot.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s