17. Adriene

Barbara doet erg haar best om niet te vragen of ik goed opgestart ben met Tournée Minérale. Dat apprecieer ik. Ze is bezorgd, maar ik heb liever dat ze dat niet te nadrukkelijk demonstreert. Er is trouwens geen reden tot ongerustheid: ik ben gestart. Al moet ik toegeven dat het geen haar gescheeld heeft, want als de internetverbinding niet op tijd hersteld was geweest, had ik het niet gered, geloof ik.

Nu ik er goed over nadenk is er meer reden tot ongerustheid over mijn internetverslaving dan over die paar glaasjes wijn die ik af en toe drink. We zijn al bij al 48 uur zonder internet geweest en dat was ronduit problematisch. Ik sliep nog slechter dan gewoonlijk en mijn zelfbeeld schoot razendsnel de diepte in. Ik realiseerde me dat ik zonder google nauwelijks functioneerde. Waar moest ik met al mijn vragen terecht? Waar kon ik de tientallen woorden en begrippen per dag die ik me niet meteen kan herinneren proberen te achterhalen? Onlangs kon ik niet meer op het woord thermos komen. Dus googelde ik ‘koffie warm houden’ en ja hoor, het eerst wat ik vond was: ‘Bewaar nooit koffie in een thermos en andere tips…’ in een artikel van HLN. Zonder Google was ik verplicht om in de bibliotheek van mijn geheugen op zoek te gaan naar woorden zoals recyclage of onomatopee. Zo functioneer ik tegenwoordig. En dat is niet omdat mijn geheugen slechter wordt, maar omdat de informatie alsmaar toeneemt. Mijn harde schijf is bijna vol en ik moet voortdurend de inhoud opruimen om plaats te maken voor de nieuwe informatie die dagelijks binnenkomt. En die informatie komt … via het internet. Ik denk er ernstig over na om een maand zonder internet te lanceren. Maar hoe moet ik de volgers dan op de hoogte houden en aanmoedigen?

Heel wat zorgen dus, tijdens en ook na de internetpanne. Want behalve dat ik me bewust was geworden van mijn afhankelijkheid, realiseerde ik me dat ik niet de enige was, erger nog dat we collectief verslaafd zijn, en nog erger, dat alles, maar dan ook alles, over het internet gaat. En wat als het internet voor lange tijd of voorgoed zou uitvallen? Het angstzweet brak me uit. En het werd nog erger, want als ik angstig ben – dat overkomt me wel eens – dan kan ik terecht bij Adriene. Maar als er geen internet meer is, is Adriene er ook niet meer. Adriene woont namelijk in Austin, Texas. Zij is yogalerares en haar YouTube-kanaal is een soort apotheek voor mensen zoals ik die niet graag pillen slikken. Ze heeft voor alles wel een yogales: voor vermoeidheid, depressie, overgewicht, rugpijn, zelfs voor als je een kater hebt of verkouden bent, en ook voor angst.

Ik besloot om mijn angst de mond te snoeren en Adriene’s EHBO-kast open te trekken. Ik koos een meditatiefilmpje van maar 14,14 minuten want ik had nog een heleboel in te halen, nog allerlei dingen op te zoeken, en Barbara wou in de vooravond skypen.

Het focussen op mijn ademhaling had beter gekund, maar het hielp. Ik slaagde erin om mijn voorstellingen van een internetloos bestaan om te zetten in dankbaarheid. En dat kwam niet zozeer door het mediteren met Adriene, die ons, haar volgers, regelmatig uitnodigt tot dankbaarheid, maar vooral door een commentaar van een van haar volgelingen onder het filmpje: ‘I am so grateful that I have a computer and an internet connection so I can do my yoga practice with you (Adriene) every day.’ Dat was nu eens boenk erop. Op mijn beurt voelde ik dankbaarheid opwellen voor het feit dat ik een laptop heb, dat ik in een werelddeel leef waar internet toegankelijk is, waar elektriciteit en water à volonté voorhanden is, dat ik warme en zelfs leuke kleren heb, dat ik kan eten en drinken wat ik maar wil, dat ik een appartement heb in Antwerpen en op vakantie kan komen in Zuid-Frankrijk, dat ik Barbara en Kiki heb, en nog steeds bevriend ben met Jan, mijn ex-man, en met Hanne, mijn lieve ex-collega, en dat mijn lichaam het nog heel goed doet en na meer dan zestig jaar nog niet te veel sleet vertoont …

Helemaal doordrongen van dankbaarheid kon ik met een goed gevoel weer aan de slag op het wereldwijde web. De eerste naam die ik opzocht was Bilal Hassani. Ik had over hem gehoord op Radio France Inter. Behalve de gilets jaunes en het publieke debat van president Macron, is Frankrijk nu ook in de ban van Bilal, de jongen die in mei Frankrijk op het Eurovisie songfestival zal vertegenwoordigen. Nu dàt weer. Geen wonder dat de Fransen geen tijd hebben voor het klimaat. Bilal is negentien, hij heeft Marokkaanse roots, hij zingt een liedje over hoe hij zichzelf wil zijn en hij draagt een steile blonde pruik. Hij heeft een heleboel mensen tegen zich: de mensen die Frankrijk liever Frans en blank zien en de mensen die vinden dat mannen alleen van vrouwen mogen houden en omgekeerd. Iedereen mag denken wat hij wil, maar het loopt toch een beetje uit de hand, de jongen krijgt voortdurend haatmail en zelfs doodsbedreigingen, je zou van minder angstig worden. Maar hij heeft gelukkig zijn moeder aan zijn zijde en wat meer is: in de laatste selectieronde voor het Eurovisie Songfestival was het niet de jury, maar het publiek dat voor hem gekozen heeft. Als dat geen hoop op een vriendelijkere wereld geeft…

Vervolgens zocht ik naar het bedrijf dat nieuwe kleding maakt van afgedankte brandweerpakken. Ik zag nergens iets dat naar Nicolas wees. Het zou me anders niet verbaasd hebben als hij ermee te maken had. In de zomer van 2017 raakte ik onder de indruk van de gedrevenheid waarmee hij de leemtes in de brandbeveiliging in kaart bracht en van zijn bezorgdheid om de natuur. Hij straalde rust en tevredenheid uit en dat trok me aan. Hij leidde me af van mijn fascinatie voor Laura en mijn nieuwsgierigheid naar Gina. Door hem ging ik dromen over iets waarvan ik dacht dat ik het allang opgegeven had.

3 gedachten over “17. Adriene”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s