Na Deel 1

Een paar dagen geleden heb ik het laatste bericht van Chris! gepost. Om af te kicken, en terwijl de blovel nog warm is, wil ik alles wat door me heen gaat nog even kwijt.

Doorschrijfoefening

Deze eerste blovel was voor mij een experiment en experimenteren is leren. Ik heb in de eerste plaats geleerd dat ik kan doorschrijven, dat ik de discipline kan opbrengen om bijna dagelijks een bericht te schrijven en dat het mogelijk is om in een paar maanden tijd een eerste versie van een langer verhaal (novelle of roman) te schrijven.

Ik heb ook mogen ervaren dat een verhaal, eens het op dreef komt, zichzelf verder schrijft. Tegen het einde kwam de inspiratievlagen zo snel achter elkaar dat ik misschien wel iets te hard ben gegaan en het verhaal mogelijk te vroeg heb beëindigd. Dit is in ieder geval iets om in het oog te houden bij een volgende blovel.

Anderzijds leent het verhaal zoals het er nu staat, zich tot een herwerking en uitbreiding en/of tot een vervolg. Dit hou ik in overweging.

Oefening in schrijftechniek

Ik heb nog nooit zoveel dialogen na elkaar geschreven. In eerdere verhalen had ik de neiging om dialogen te omzeilen via de indirecte rede. Ik geloof dat ik mijn weerstand overwonnen heb.

Bijkomende hindernis was dat ik twee verhaallijnen naast elkaar had lopen: de gebeurtenissen in de zomer van 2017 en de winter van 2019. Daardoor moest ik extra goed opletten op de tijden van de werkwoorden.

Voor de verhaallijn van 2019 heb ik bovendien geprobeerd om in realtime te schrijven. De berichten over Kiki die op vakantie komt, heb ik bijvoorbeeld effectief in de krokusvakantie geschreven. Dat werkt natuurlijk alleen maar in de periode dat de blovel loopt, maar ik vond het een prettige uitdaging.

Elke post eindigen met een cliffhanger was een bijkomende oefening en gaf ook extra schrijfplezier.

Wat beter kan

Het plan om het verhaal te doorspekken met recepten was er echt, maar net zoals het hoofdpersonage had ik geen inspiratie. Al mijn energie ging naar het verhaal zelf. Hetzelfde probleem had ik met foto’s. Er bleef te weinig tijd over om op pad te gaan en geschikte foto’s te maken of te zoeken. Vooral omdat ik schaduwfoto’s wilde maken.

Mogelijk voeg ik later nieuwe recepten en foto’s toe. (Voor eenvoudige recepten – toch wel mijn dada – neem een kijkje op mijn kookblog.)

De verhaallijnen van Gina en Nicolas zijn wat naar de achtergrond geraakt. Daar had ik misschien meer mee kunnen doen?

Sommige figuranten (Mijnheer en mevrouw Pujol, Victor, Stéphane, Cosette …) hadden wat meer aandacht verdiend.

Decor en weersomstandigheden kwamen mogelijk te weinig aan bod.

Interactie

Hoewel Chris!, aan de statistieken te zien, dagelijks goed gelezen werd, bleven de commentaren aan de lage kant. Ik had op iets meer inbreng gehoopt. Mogelijk moeten de lezers nog wennen aan dit concept?

Of zou het kunnen dat sommige van mijn keuzes minder in de smaak vielen?

Het genre chicklit+ leek me het meest geschikt voor een blovel want het leent zich goed voor cliffhangers en romantische ontwikkelingen. De consequentie is dat het verhaal licht is en waarschijnlijk niet blijft hangen. Wat overigens niet erg is.

Een hoofdpersonage van 61 jaar was eveneens een bewuste keuze. Niet alleen omdat het voor mij daardoor gemakkelijk was om me in Chris te verplaatsen, ook omdat ik denk dat er niet zoveel herkenbare verhalen geschreven worden voor lezers met al wat meer jaren levenservaring.

De keuze voor de romantische oriëntatie van de hoofdpersonages heeft te maken met mijn eigen honger naar herkenbare verhalen (“If there’s a book that you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.” Toni Morrison) en ook omdat ik denk dat er meer en meer ruimte komt voor romantische diversiteit in verhalen.

De muziekkeuze was een risico. Ik kan me heel goed voorstellen dat LP en Christine and the Queens niet door iedereen gesmaakt worden.

Wie hier graag iets aan toevoegt, een vraag of een opmerking heeft, kan hieronder een commentaar achterlaten of een e-mailtje sturen naar christrescases@gmail.com.

Wat nu?

Ik denk na over een vervolg. Maar eerst wil ik dit experiment wat laten bezinken.

Mogelijk start ik over een paar weken een nieuwe blovel, een heel ander verhaal. Het is een roman die ik eerder schreef, een verhaal dat zich in de negentiende eeuw, ook hier in Zuid-Frankrijk, afspeelt. Dit boek als blovel opdienen lijkt me een een goede manier om een grondige revisie te doen en de aantrekkelijkheid ervan te testen.

Dank

Oneindig veel dank aan Johanna van Zwet, die elke post vooraf heeft nagelezen, voor haar correcties, suggesties en aanmoedigingen. Ook veel dank aan Els, Marleen, Marjet, Lut, Blanche, Lydia, Linda, Elisabeth, Anne, Ann, Hanne, Kathleen, Antony, Bram, Ingrid, Darling Doormat, Samaja, Haka, Haaike, Sabine en alle andere lezers.

Christine

 

20190228_100822

 

 

10 gedachten over “Na Deel 1”

 1. Tenslotte slaagde ik er in mijn schade in te halen, en zelfs te weten te komen wat het probleem was. Die “Reader” van WordPress is dus niet erg betrouwbaar, TENZIJ je doorklikt naar de site zelf. Daar heb je dan de nodige opties om via email op de hoogte gehouden te worden van nieuwe afleveringen, en de bestaande afleveringen te navigeren. Beter laat dan nooit.
  Christine, ik vond dit een zeer geslaagd bloveldebuut. Je personages zijn fascinerend, de dialogen klinken heel natuurlijk, en de erotische scene was ook helemaal niet mis. Recepten, wel of niet… tja, dat is een moeilijke vraag. Hier hebben die wel zin, omdat je hoofdpersonage verondersteld wordt aan een kookboek te werken. Maar ze leiden wel wat af van het verhaal, vind ik. In een gedrukte versie zou ik ze liever achteraf in een soort bijlage geplaatst zien. Misschien zelfs een uitneembaar katern dat je meteen in de keuken kunt gebruiken 🙂
  Verder vind ik al jouw twijfels ongegrond. Het is nu eenmaal onmogelijk om iedere potentiële lezer gelukkig te maken, en je hoeft je dus heus niet in bochten te wringen. “You can’t please everybody, so you gotta please yourself,” zoals het liedje zegt (https://www.youtube.com/watch?v=rFugRFKqjFg).
  Verwacht ook niet te veel reacties van je lezers. Die willen alleen maar meegesleept worden door het verhaal, en niet er door de bril van de criticus naar kijken! Dat geldt net zo goed voor mij.
  Ik kijk al uit naar een nieuw blovelverhaal van jou!

  Like

  1. Dank je wel, lieve zus. Ook voor de muziek 🙂 Twijfels en onzekerheid horen misschien wel een beetje bij een eerste blovel. Herinner je je nog mijn aanvallen van faalangst bij mijn eerste roman? Het gaat al een pak beter, vind ik. En je hebt gelijk, de lezers hoeven niet aan het werk gezet te worden, die mogen gewoon genieten.

   Like

 2. Bedankt, Christine, ik heb ervan genoten, van begin tot eind. En ik sluit me aan bij je zus: als lezer wil je gewoon meegesleept worden, naar een ander wereld, voor eventjes. En dat lukte jou telkens weer. Ik vond het heerlijk om eventjes te verdwijnen uit mijn drukke gezin, op een stressy werkochtend, in een overvolle tram…, in een hoekje met mijn tel. Ik heb het wel voor die luchtige chicklit-met-een-plus; het leven is al zwaar genoeg! Smaakt naar meer 🙂

  Like

 3. Ik vind het heel jammer dat het verhaal al gedaan is en hoop dus eigenlijk heel hard op een vervolg 🙂 Doordat ik je verhaal pas later ontdekte, heb ik natuurlijk ook in het begin een hele hoop stukjes in één keer gelezen, wat er misschien ook wel toe bijdraagt dat het aanvoelt alsof het “nu al” gedaan is. Maar na het jeugdverhaal van Kathleen van een tijdje geleden was dit de tweede keer dat ik een blovel las en ik moet zeggen: ik vind het een heel fijne manier van lezen. Ik vind het ook heel straf dat het je gelukt is, want hoe graag ik ook schrijf, aan dit soort schrijfexperiment durf ik mij helemaal niet aan wagen!
  Wat de reacties betreft ben ik een van die lezers die meegelezen, maar niet gereageerd heeft. Voor mij persoonlijk hing dat toch wel heel erg samen met het soort blog: ik merk dat ik op andere blogs wel vaker reageer, maar doordat ik hier eerder het gevoel had een boek te lezen, had ik minder het gevoel er iets op te zeggen te hebben (in zekere zin komt ook deze reactie overeen met wat ik doe nadat ik een boek gelezen heb: er even op reflecteren en een korte recensie schrijven 🙂 ).
  Wat het verhaal zelf betreft, vond ik vooral de integratie van de muziek heel geslaagd. De recepten zelf waren op zich wel tof, maar, net zoals Elisabeth, leidden ze misschien eerder af van het verhaal dan je er in mee te nemen. Misschien zou het in die zin bijna beter zijn om te vermelden dat ze kookt en dan, net zoals bij de muziek, het recept in een linkje te plaatsen, zodat je als lezer zelf kan kiezen of je die luister-/proefervaring er bij wilt?
  In alle geval: als lezer vond ik het een leuke ervaring, dus ik hoop op meer, of dat dan een vervolg of een ander verhaal wordt 🙂

  Like

  1. Dank je wel, Haaike. Fijn dat de muziek je aansprak, en goeie tip om bij een volgende keer de recepten op een andere plek te zetten en met links te werken. In april start ik met het nieuwe (eerder geschreven) verhaal, en omdat jij het zo lief hoopt, komt er tegen de zomer hoogstwaarschijnlijk een vervolg op Chris! Ik heb alvast een ticket voor Christine and The Queens en een airbnb-kamer in Carcassonne geboekt 🙂 Een vervolg schrijven moet daar wel lukken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb eigenlijk nooit commentaar gegeven op hetgeen je schreef, want dat voelde inderdaad raar aan. Midden in een boek stuur je ook geen brief naar de auteur he ;-). Ik moet dus op dat vlak wel nog wennen aan het concept. Super dat je alweer iets in de steigers hebt staan, ik kijk er naar uit!

  Like

  1. Dank je wel, Samaja. Ik begrijp het en ik stel voor de volgende blovel alvast mijn verwachtingen bij. Het is inderdaad de bedoeling dat ik het werk doe en dat jullie gewoon mogen genieten 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s